Inspiration del 4 – Härmas

Serie om inspiration del 4:
Härmas

Ofta får jag höra att man inte ska titta för mycket på vad andra gör utan hitta sina egna vägar, men det kan vara betydligt svårare än man tror, speciellt i början. Alla har vi någon gång varit nybörjare och på olika sätt sökt hjälp och inspiration från andra. Dagens inlägg handlar därför om att härm andra.

Minns du när man i skolan skulle lära sig att skriva? När man för att lära sig bokstäverna fick (iaf jag) rita mellan prickarna för att lära sig deras form. Inte behövde vi heller uppfinna hela alfabetet själva utan har på många olika sätt fått lära oss att skriva genom att just kopiera bokstäver, texter och tillslut skriva själv utifrån våra egna känslor och tankar. Så är det även med att fotografera och redigera.

Detta är i många fall inte ett omtyckt sätt att utvecklas och hitta sätt att inspireras på men för att kunna växa och hitta sin stil är det helt klart godkänt enligt mig. Du måste inte publicera allt heller men om du gör det är det till stor fördel att du skriver vems fotografier du efterliknat. Att du härmar någon betyder inte att slutresultatet blir detsamma! Det behöver heller inte vara helheten i sig som du försöker avbilda utan det räcker att du försökt få till ljuset på samma sätt som din idol, att modellen poserar på ett sätt som du inte använt tidigare eller att du försökt redigera på ett sätt som din förebild använder.

Mina topp 3 saker att inspireras från andra:
– Miljön
– Rekvisita
– Redigering

Att hitta inspiration och lära från andra tror jag är naturligt och att de flesta människor gör i mycket av livet, oavsett om det är att du köper samma telefon som en kompis har, färgar håret i en färg som någon kändis har eller i vårt fall försöker efterlikna någon annans fotografi.

Till er som känner att jag är helt fel ute: att kunna inspirera andra till att växa är något fantastiskt och ska inte ses som något mindre än en komplimang!

Btw: gällande att slutresultatet oftast blir något helt annat! Minns ni när man leker viskleken i skolan (nu när vi ändå redan dragit upp barndomsminnen), när första personen säger ett ord eller en mening och sedan viska alla vidare till personen bredvid en? Det var sällan samma ord/mening som kom ur sista personens mun. Precis så är det när man inspirerat någon och den personen visar resultatet: något helt annat!

Familjefotograf / Family Photographer

Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

SE MER FRÅN MIG
fotograflisa-marie
073 - 788 00 99RADIOVÄGEN 22
TYRESÖ
fotograflisa-marie
073 - 788 00 99RADIOVÄGEN 22
TYRESÖ